Iedereen maakt z’n leven lang ontwikkelingen mee, die meestal afhankelijk zijn van je ouders, de omgeving en de verdere lotgevallen. Iedereen krijgt in dat leven te maken met voor- en tegenspoed, waardoor je wordt gevormd en waarvan je leert. Die gebeurtenissen stellen je niet alleen beter in staat om het leven in al z'n facetten het hoofd te bieden, maar bieden je ook vaak een handreiking voor verdere ontplooiing en ontwikkeling. 

In mijn geval was dat niet anders. Mijn roots liggen in Friesland, maar we verhuisden al vrij snel naar het oosten van het land, de regio Twente. Leren en studeren in de traditionele vorm was niet zo erg aan mij besteed. Vanaf mijn jonge jaren was ik veel meer gefascineerd door sport, door bewegen. De periode van opgroeien, een gezin stichten en werken stond steeds weer in het teken van die passie voor sport. Het was niet alleen een uitlaatklep, maar ik kon me na mijn CIOS-opleiding ook beroepsmatig steeds verder ontwikkelen als trainer, als begeleider, als coach. Vanuit die invalshoek ben ik steeds werkzaam geweest bij sportorganisaties of daaraan gerelateerde bedrijfstakken. Verder heb ik opleidingen gevolgd op het gebied van management, inclusief de sociaal-psychologische aspecten daarvan. Sport was en is dus de rode draad in mijn leven, met daarnaast bijzondere aandacht voor de mens binnen de organisatie. Eruit halen wat erin zit is daarbij de extra drijfveer.

In het jaar 2000 werd mijn zoon Friso geboren, een jongen met een verstandelijke beperking. Die gebeurtenis had een enorme impact op ons hele gezin omdat vanaf zo'n moment vrijwel alles in het teken staat van zijn ontwikkeling, zijn beperking, maar ook en vooral zijn kansen en mogelijkheden. Zijn opvoeding en zijn begeleiding vormden een centrale plek in ons leven en het heeft een aantal jaren geduurd voor ik er achter kwam op welke wijze ik hem het beste kon helpen, hem kon laten groeien binnen de onderkende beperking.

Een aantal jaren geleden kreeg die formule z’n beslag. Met de juiste aanpak en schouder-aan-schouder bleken we samen in staat te zijn mooie dingen te ontwikkelen, waarbij ook weer bewegen een centrale rol ging spelen, steeds belangrijker werd. Niet alleen Friso kon zich ontplooien door die ontwikkeling, maar ons hele gezin profiteerde nadrukkelijk van ons voortschrijdend inzicht. Het resulteerde in een stuk doelgerichte mantelzorg, begeleiding op maat en die zienswijze, gebaseerd dus op zijn capaciteiten en zijn zorgbehoefte, heb ik vervolgens aangrepen bij mijn werk als coach, als begeleider.

Vanaf die tijd ook kon ik de nieuwe aanpak en visie gebruiken bij de ontwikkeling van mijn bedrijf Raad7. Organisaties en onderdelen daarvan - het individu - staan immers vaak stil, ontwikkelen niet door en lopen op de duur achter als het gaat om rendement.

Ik heb geleerd om mezelf op flexibele wijze rollen aan te meten op basis van maatwerk, zodat ik doelgericht en met een luisterend oor een bijdrage kan leveren aan de effectiviteit van zowel mens als organisatie. In vrijwel alle gevallen resulteert die aanpak in succesvolle trajecten, die ik graag met u deel.